Czerwoni królowie warzyw - burak i pomidor

Dobroczynne właściwości warzyw są znane powszechnie, jednak burak i pomidor zasługują na szczególne wyróżnienie w tej kategorii.
Korzyści zawarte w buraku to przede wszystkim mnóstwo witamin i minerałów. Jego spożycie jest szczególnie ważne dla osób zmagających się z anemią lub niedoborami, ponieważ jest bogaty w żelazo. Dostarcza również dawki witaminy B1, która ma pozytywny wpływ na działanie układu krwionośnego oraz wspiera pamięć. Jednak gotowanie, obieranie i przygotowywanie buraka jest dość pracochłonne i uciążliwe. Natomiast w formie soku jest to poręczna przekąska, która uzupełni braki witaminowe. Sok z buraka działa również antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo co jest szczególnie ważne w rozpoczynającym się sezonie jesienno-zimowym.

Bardziej docenionym w polskiej kuchni warzywem jest pomidor. Wykorzystywany jest w różnych formach, natomiast osoby chcące zgubić zbędne kilogramy powinny włączyć do diety sok z pomidora, który ze względu na swoją niską kaloryczność oraz obniżenie poziomu cholesterolu wspomaga odchudzanie. Ale nie tylko! Sok pomidorowy to również cenne źródło witamin i beta karotenu, który ma ogromny wpływ na narząd wzroku.
Doceniajmy zatem to co polskie i częściej sięgajmy po soki warzywne, a nasze zdrowie i ciało na pewno za to podziękuje.

Poprzedni Następny